Dietetyka

Odpowiednia dieta dostosowana indywidualnie dla Ciebie jest w stanie nie tylko zapewnić Ci dobre samopoczucie czy utrzymanie odpowiedniej sylwetki, ale także ma duże znaczenie w profilaktyce oraz leczeniu wielu schorzeń. Zapraszam Cię do współpracy, a z chęcią pokażę Ci jak to zrobić. 

  

Rola żywienia podczas rehabilitacji i fizjoterapii 

     Odpowiednia podaż energii, poszczególnych składników odżywczych – białka, tłuszczy, węglowodanów oraz witamin i składników mineralnych jest niezbędna i szczególnie istotna zarówno dla człowieka zdrowego, jak     i chorego w każdym etapie jego życia dla utrzymania podstawowych procesów życiowych organizmu i wydatków energetycznych związanych    z aktywnością fizyczną. Żywność w trakcie choroby i leczenia ma za zadanie dodatkowo zapewnić organizmowi poprawę rokowania oraz przyspieszenie wyleczenia. 

Dlaczego zbilansowana, indywidualna dieta jest tak ważna i skuteczna? 

     Odpowiedź jest prosta – każdy z nas jest inny. Zapotrzebowanie na energię zależy od płci, wieku, masy ciała, wzrostu, aktywności fizycznej, stanu fizjologicznego oraz różnych czynników środowiskowych. W związku z tym, każdy człowiek potrzebuje innej ilości energii dostarczanej z pożywieniem, która zapewni utrzymanie organizmu przez długi czas w dobrym stanie zdrowia przy wykonywaniu wszystkich czynności. 

     Podczas leczenia fizjoterapeutycznego oraz w trakcie rehabilitacji bardzo ważne jest, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość składników budulcowych, które mają za zadanie budować i odnawiać komórki oraz tkanki. W związku z tym, należy zadbać, aby w diecie znalazła się wystarczająca ilość produktów realizująca zapotrzebowanie na takie składniki, jak białko, wapń, fosfor, siarka, żelazo, jod czy lipidy. 

     Niemniej istotne jest, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość składników energetycznych. Odpowiednia podaż składników energetycznych, takich jak węglowodany, zapewni potrzebną ilość energii do realizacji czynności wysiłkowych, co przełoży się na efektywność fizjoterapii. 

     W jadłospisie nie należy zapominać również o odpowiedniej podaży składników regulujących, tj. witamin czy niektórych makro     i mikropierwiastków, ponieważ biorą one udział we wszelkich przemianach zachodzących w organizmie człowieka. 

     Nieprawidłowe odżywianie będzie ciągnęło za sobą niekorzystne skutki zdrowotne. Brak zbilansowanego planu żywieniowego może skutkować osłabieniem organizmu, zwiększyć podatność na choroby, wydłużyć czas leczenia oraz może mieć negatywny wpływ na stan psychiczny. 

Kontakt:
tel: 725 826 483
e-mail: judyta@cernio.pl